úterý 10. února 2015

Kešu omáčka s žampióny

(4 porce)    


Variant na smetanové a "sýrové" omáčky je spousta. My doma máme rádi tuto kešu omáčku nebo mandlovo-rýžovou - recept zde.


Základ této omáčky jsou namočené kešu oříšky a lahůdkové droždí. K omáčce se hodí jakákoliv příloha. Tady v receptu máme celozrnné těstoviny. Další chutnou variantou je do omáčky přidat místo žampiónu  brokolici vařenou v páře nebo jen dochutit čerstvou bazalkou.


Ingredience:

Omáčka:
150g kešu
600ml vody
1 cibule
2 stroužky česneku
4-5PL lahůdkového droždí
2PL citrónové šťávy
čerstvě mletý pepř
špetka soli

Dále:
600g žampiónů
3 cibule
2ČL mletého kmínu
sůl

Jak na to:
  • Kešu oříšky večer propláchneme a namočíme v dostatečném množství vody (nebo alespoň 3 hodiny). Ráno vodu slijeme a opět propláchneme. Přendáme do koktejlového mixéru a přidáme 600ml vody, citrónovou šťávu, česnek, lahůdkové droždí, 1 restovanou cibulku  a rozmixujeme na hladkou směs.  
  • Ochutnáme, popřípadě dosolíme a dochutíme čerstvě mletým pepřem.
  • Směs přelijeme do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu a odstavíme. 
  • Na troše oleji si osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme kmín a na plátky nakrájené žampióny. Chvíli restujeme. Osolíme a dusíme pod pokličkou 15-20 minut. Pokud je potřeba podlijeme trochou vody. 
  • K podušeným žampiónům přilijeme kešu omáčku a zamícháme. 
  • Podáváme s libovolnou přílohou.


Žádné komentáře:

Okomentovat